It’s A Wonderful World

Written by Conrad

27 augustus 2020

It’s A Wonderful World
1-5 Spelers vanaf 14 jaar

In It’s A Wonderful World belichaamt men een groeiend imperium en moeten de spelers zich sneller en beter ontwikkelen dan zijn concurrenten! Het spel valt onder de draftspellen zoals 7 wonders, Hadara, Carnival Of Monsters en Bunny Kingdom.
Het spel is opgebouwd uit 4 spelrondes die bestaan uit 3 fases:

  • Ontwerpfase
  • Planningsfase
  • Productiefase

In de ontwerpfase krijgt iedere speler 7 kaarten waarvan hij er één moet kiezen en in zijn ontwerpgebied moet leggen. Daarna geeft dan zijn handkaarten door aan de volgende speler.
Zodra iedere speler 7 kaarten in zijn  ontwerpgebied heeft liggen eindigt deze fase.

In de planningsfase beslist elke speler of hij de kaart in zijn ontwikkelgebied bouwt of recyclet.
Als de speler de kaart bouwt legt hij de kaart in het bouwgebied. Recyclet hij de kaart dan krijgt hij daarvoor direct de op de kaart de aangegeven grondstoffen.

In de productiefase gaan we door 5 categorieën, te weten bouwmateriaal, energie, kennis, goud en onderzoek.
De spelers krijgen de grondstoffen uitbetaald dat hun imperium produceert in de categorie die wordt behandeld. Daarna wordt gekeken wie het meeste in die categorie produceert. Deze speler krijgt namelijk een bonus in de vorm van een generaal of een financier (Dit zijn de personen in het spel). Is er spraken van een gelijkstand dan krijgt niemand de bonus. Als laatste moet er dan meteen besloten worden op welke kaart de grondstoffen worden geplaatst, dat wil zeggen op de kaarten in aanbouw of op je imperiumkaart. Eenmaal ingezet kan de speler de grondstoffen op een later moment niet meer verplaatsen. Zodra op een kaart in het bouwgebied alle grondstofblokjes zijn geplaatst is deze kaart afgebouwd en komt hij in het imperium van de speler te leggen. Bij het voltooien van de kaart hoort ook een eenmalig bonus die de speler direct ontvangt.
Op elk gewenst moment mag een speler, als deze vijf willekeurige grondstoffen op zijn imperiumkaart heeft liggen, deze blokjes omzetten in Crystallium. Crystallium is inzetbaar als een willekeurige grondstof.

Zodra er op deze manier vier spelronde zijn gespeeld eindigt het spel en krijgen de spelers punten op basis van directe overwinningspunten, gecombineerde overwinningspunten, overwinningspunten van de generaals en overwinningspunten van de financiers.
De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel bij gelijkstand wint de speler met de meeste kaarten in zijn imperium. Is er dan nog steeds sprake van een gelijkspel dan wordt er gekeken naar wie de meeste personen heeft.

Het spel heeft een snel spelverloop doordat alle spelers gelijktijdig spelen. Het heeft door zijn draft systeem sterke overeenkomsten met 7 wonders maar door het ingenieuze productiesysteem staat het spel echt op zichzelf en heeft hij de “Seal of Excellence” van de “The Dice Tower” terecht verdiend.

Meer nieuws

Paranormale Detectives

Paranormale Detectives

Paranormale Detectives 2 tot 6 spelers vanaf 12 jaar Paranormale detectives is een spel in de lijn van Dixit,...

Glasgow

Glasgow

Glasgow 2 Speler vanaf 10 jaar Glasgow is een twee speler uitgebracht door 999 Games. In dit spel zijn we betrokken...